Het zuiden van IJsland met hoofdstad Reykjavík is voor toeristen het populairste om te bezoeken vanwege de vele gletsjers, vulkanen, watervallen en zwarte stranden. Het noorden is wat minder gemakkelijk/snel te bereiken en hierdoor veel minder toeristisch. Dit betekent echter niet dat het noorden van IJsland niet intens mooi en spectaculair is! Persoonlijk vind ik het noorden van IJsland een van de mooiste gebieden en absoluut de moeite waard om te bezoeken.   

Autorijden in noord- IJsland

Je bereikt het noorden van IJsland via route 1; de ringweg. Hoe makkelijk het noorden te bereiken is hangt af van de maand dat je gaat, de weersomstandigheden en het type voertuig dat je huurt. 

Als je het noorden graag in de winter wilt bezoeken dan moet je goed voorbereid zijn. Tussen oktober en april zit je veilig met een auto met vierwielaandrijving. Een standaard auto huren is in deze maanden niet verantwoord, omdat je zomaar vast kunt komen te zitten in de sneeuw of de auto glijdt over het ijs. Geloof me; dat zijn de extra kosten dubbel en dik waard. Controleer ook dagelijks de wegomstandigheden op road.is en vergeet de verkeersregels niet door te nemen. 

Als je het noorden in de zomermaanden wilt bezoeken kan dit gewoon met een standaard auto, tenzij je de Hooglanden ook wil bezoeken. Hier ben je namelijk verplicht om met een 4×4 auto te rijden. Met sunnycars ga je zorgeloos en verzekerd op pad. 

Huur zorgeloos een auto bij sunnycars

Wat te doen in het noorden van IJsland

Er is genoeg te doen in noord- IJsland; watervallen, geothermische gebieden, leuke stadjes en nog veel meer. Je hebt natuurlijk geen tijd om álles te bezoeken. Daarom heb ik voor jou de leukste dingen hieronder op een rijtje gezet 🙂

Mývatn omgeving IJsland

In de Mývatn omgeving in IJsland krijg je gemakkelijk 2 volle dagen gevuld; hier is zoveel te doen! 

Bezoek de Mývatn natuurbaden

De Mývatn natuurbaden zijn het kleine ‘broertje’ van de Blue lagoon. De baden zijn wat kleiner en veel minder toeristisch, wat de entreeprijs ook een stuk aantrekkelijker maakt dan de Blue Lagoon. De natuurbaden zijn omringd met een prachtig lavaveld, waar de stoom letterlijk uit de grond komt. Het lijkt wel alsof je je op een andere planeet bevindt. De baden zelf zijn door de mensen gemaakt. De bodem is bedekt met zand en fijn grind. Het water in de baden is rijk aan mineralen, silica en geothermische micro- organismen. Er wordt gezegd dat het water van de baden een helende werking heeft voor je huid. Het water is ook rijk aan zwavel, zoals al het geothermisch water in IJsland.

Mývatn natuurbaden

Bezoek het Mývatn meer

Het Mývatn meer heeft een oppervlakte van zo’n 36 vierkante kilometer. Het meer is ontstaan door vele vulkaanuitbarstingen in het verleden. Je vindt er prachtige geothermische bronnen, lavavelden, kraters en kratermeren in de buurt. Aan het meer vind je ook vele mooi accommodaties, zodat je niet ver hoeft te rijden. Breng ook een bezoekje aan de Grjotagja grot die bekend is uit de serie Game of Thrones

Het Mývatn meer

Bezoek Hverir geothermisch gebied

Dit geothermische gebied is de thuisbasis van vele borrelende modderpoelen, stomende aarde en roodachtige landschappen. Bedank de zwavel maar voor de enorme stank hier, want het ruikt echt naar rotte eieren. Dat mag je pret niet drukken, want het is er fantastisch! Je hebt hier echt het gevoel dat je op een andere planeet bent. 

Geothermisch gebied Hverir

Bezoek Húsavík

Dit leuke stadje wordt ook wel de walvishoofdstad van IJsland genoemd. Je kunt er naar het walvismuseum en uiteraard ook een walvissafari boeken. Je kunt er dwergvinvissen, witsnuitdolfijnen en bruinvissen spotten. 

Er is een schattig kerkje uit 1907 dat volgens de lokale bevolking wel eens de mooiste van het land zou zijn. 

De kerk van Húsavík

Godafoss waterval

Godafoss betekent letterlijk; waterval van de goden. Je vindt ‘m als je van de Mývatn omgeving richting Akureyri rijdt. De waterval is zo’n 30 meter breed en 12 meter hoog. Rond 1000 na Christus werd Thorgeir Thorkelsson gekozen om een nieuw geloof te kiezen voor IJsland. Hij koos voor het Christendom en om die gelegenheid te vieren bracht hij de slechte goden naar de waterval en “gooide” ze erin. Vandaar de naam; waterval van de Goden. Lees meer over de geschiedenis van IJsland

De Godafoss waterval

Bezoek de Ásbyrgi kloof

De Ásbyrgi kloof is een vrij populaire bestemming die op bijna 40 kilometer ten oosten van Húsavík ligt. De kloof heeft de vorm van een hoefijzer en maakt deel uit van het Vatnajökull Nationaal park. Ze denken dat de kloof na de laatste ijstijd werd gevormd; zo’n 8-10 duizend jaar geleden. De kliffen zijn wel 100 meter hoog en bieden een van de mooiste uitzichten van IJsland. De IJslandse mythologie stelt dat dit de hoofdstad is van het IJslandse Huldufólk (verborgen mensen) en ook van elfjes. 

De Asbyrgi kloof vanaf de grond gezien

Dettifoss en Selfoss waterval 

De Dettifoss ligt in het gebied van Jökulsárgljúfur in het noorden van IJsland. Hij is maar liefst 44 meter hoog en ruim 100 meter breed. Het is de krachtigste waterval van Europa, met een waterverplaatsing van gemiddeld 200m³ water per seconde. Je hoort deze waterval al vanaf een grote afstand. Het water komt voort uit de Vatnajökull gletsjer.

De krachtige Dettifoss waterval

De Selfoss ligt, net als Dettifoss, in het gebied van Jökulsárgljúfur. Deze prachtige waterval is zo’n 13 meter hoog en ongeveer 100 meter breed. Selfoss ligt ongeveer 1 km stroomopwaarts vanaf de Dettifoss waterval. Er loopt een gemakkelijk wandelpad heen. 

Bezoek Akureyri

Akureyri wordt ook wel de hoofdstad van het noorden genoemd. Het is de 4e grootste stad van IJsland en er wonen zo’n 20.000 mensen. De stad ligt eigenlijk precies in het midden van het noorden, op een uurtje rijden van de Mývatn omgeving. Lees meer over wat er te doen is in Akureyri. 

De hoofdstad van het noorden; Akureyri

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *