Ben jij net als ik super enthousiast over IJsland en zou je er misschien wel willen wonen? Hou jij van avontuur, gletsjers, watervallen, vulkanen, het noorderlicht en de middernachtzon? Dan ben je in IJsland (letterlijk) op het juiste adres! In deze blog vertel ik je de voor- en nadelen over het wonen in IJsland, wat het kost om er te wonen en nog veel meer.

Waarom wonen in IJsland?

Voor mij is IJsland het mooiste land op deze planeet, dus dat is al een goede reden. Daarnaast bevalt me de hele mindset in het land. In Nederland heerst echt een prestatiecultuur, waarin je je constant moet bewijzen en je veel stress kunt hebben. In IJsland gaat het leven op een lager pitje en zijn ze vooral met zichzelf bezig zonder jou te beoordelen. Je leeft vredig samen met moeder natuur.

Voordelen wonen in IJsland

1. IJsland is het veiligste land ter wereld

Ook in 2022 is IJsland opnieuw uitgeroepen tot veiligste land ter wereld. Er is zo weinig criminaliteit dat de politie er niet eens wapens draagt. IJsland is het enige NAVO land zonder een militair leger. Kinderen spelen van jongs af aan zonder toezicht buiten en komen vaak pas terug als het avondeten of de avondklok begint! Ze lopen vaak ook alleen naar school en terug en dat al vanaf 6 jaar! IJsland is ook heel geschikt voor solo travellers.

2. IJsland produceert bijna 100% duurzame energie

IJsland is vulkanisch actief land en dat merk je al als je er op vakantie bent. Wandel naar de Reykjadalur rivier en ga relaxen in een natuurlijke heter rivier. De Blue Lagoon staat vast ook op je bucketlist. De huizen en zwembaden worden verwarmd door geothermische energie, het zuivere water komt van de gletsjerrivieren en de elektriciteit wordt door waterkracht opgewekt. Deze duurzame energie en het gebrek aan vervuilende industrieën hebben het water, de bodem en het milieu van IJsland ongerept achtergelaten. Drink het water uit de kraan of direct van de rivier. Doordat IJsland de energie gemakkelijk van de bron kan halen, is de energierekening ook een stuk goedkoper dan die van ons in Nederland.

Relaxen in de Blue Lagoon in IJsland

3. IJsland streeft naar gelijkheid binnen de samenleving

IJsland heeft enorme vooruitgang geboekt in de richting van gelijke kansen voor vrouwen en mannen in de samenleving en hun leven. Ze spannen zich erg in voor gendergelijkheid. Jaarlijks scoort IJsland zeer hoog op de wereldwijde Social Progress Index in Inclusiviteit en Acceptatie van homo’s en lesbiennes. IJslanders zijn over het algemeen inclusief en tolerant ten opzichte van LHBTI-personen. (Bekende) IJslanders zijn open over hun seksuele geaardheid, onder wie voormalig premier (2009-2013) Jóhanna Sigurðardóttir; de eerste openlijk homoseksuele regeringsleider in de politiek ter wereld. Het homohuwelijk is legaal sinds 2010 (geregistreerde partnerschappen sinds 1996) en sinds 2006 mogen homokoppels ook kinderen adopteren. Vanwege de erkenning en acceptatie van IJsland is het land een populaire bestemming geworden voor homohuwelijken. Overal in IJsland vind je de regenboogvlag en regenboogzebrapaden die staan voor gelijkheid. Daarnaast is het erg kleurrijk en gezellig in de donkere dagen die IJsland in de winter kent.

Regenboog zebrapad in Reykjavík

4. Geniet van de veelzijdige natuur in IJsland

Je hoeft niet ver buiten Reykjavík te gaan en je kunt alleen wandelen door de bergen of langs de kustlijn. Maak een ritje op een IJslands paard, maak een mooie wandeling en bezoek de mooiste watervallen. In de winter kun je er ook goed skiën, langlaufen en natuurlijk het noorderlicht zien.

Bezoek de mooiste watervallen van IJsland. Foto: Öxarárfoss

5. Goed geregelde gezondheidszorg, zwangerschapsverlof en opleiding

Als je 6 maanden (legaal) in IJsland woont wordt je onderdeel van het IJslandse gezondheidssysteem. Je betaald nooit meer dan 25.000 ISK per maand (inclusief fysio etc), dat is omgerekend maximaal €180. Dit kan zelfs teruglopen naar +/- 4.500 ISK per maand, wat maar €32 per maand is. Controles rondom de zwangerschap en bevallingen zijn gratis.

Ouders hebben recht op betaald verlof bij de bevalling, bij adoptie van een kind en bij vast pleegouderschap. Ouders ontvangen afhankelijk van hun arbeidsmarktsituatie, een verlof vergoeding of een bevallingsuitkering uit het Fonds Ouderschapsverlof. Ouders kunnen ook tijdelijk ouderschapsverlof opnemen zonder salaris tot het kind 8 jaar oud is. Sinds 1 januari 2021 wordt zwangerschapsverlof verlengd van 10 maanden naar 12 maanden voor kinderen die zijn geboren, geadopteerd of in permanente pleegzorg zijn opgenomen. Deze 12 maanden worden verdeeld door de ouders, meestal beide 6 maanden. Elke ouder kan echter één maand overdragen aan de andere ouder, wat betekent dat de ene ouder zeven maanden ouderschapsverlof kan opnemen en de andere vijf.

Onderwijs in IJsland is betaalbaar en erg goed. De scholen zelf zijn gratis (basis tot en met middelbare school), maar voor naschoolse programma’s in de middag betaal je extra. Voor alle kinderen vanaf twee jaar is er gesubsidieerde opvang, zodat beide ouders kunnen werken.

Nadelen wonen in IJsland

Bovenstaande punten klinken als muziek in de oren toch? Toch zijn er ook wat nadelen aan het wonen in IJsland.

1. Wonen in IJsland is duur

De kosten van levensonderhoud in IJsland is, net zoals de andere Scandinavische landen, niet goedkoop. IJsland is zelfs het 6e duurste land ter wereld! Dit komt vooral doordat het een eiland bij de poolcirkel is; heel veel producten moeten geïmporteerd worden en dat kost nu eenmaal geld. Toch zijn de IJslanders een van de gelukkigste volken ter wereld.

Het huren van een appartement van zo’n 70m2 in Reykjavík kost je ongeveer €1500 per maand, afhankelijk van de grootte en ligging in of buiten het centrum. Voor mij als zuid- Limburger is dat erg prijzig, al begrijp ik dat het in de randstad in Nederland nog duurder is om te huren. Voordeel is dat je in IJsland veel minder betaald voor je energierekening; gemiddeld ongeveer €650 per jaar, dus slechts €55 per maand! Wil je een paar dagen spenderen in Reykjavík? Bekijk dan de beste hotels van Reykjavík.

2. Hoge belasting in IJsland

Zoals ik bij de voordelen schreef is de gezondheidszorg, opvang en het onderwijs erg goed geregeld en goedkoop. Het nadeel is echter dat je dit niet voor niets krijgt, de belastingen zijn behoorlijk hoog. En niet alleen op wat je verdient qua salaris maar ook op het kopen van boodschappen. Aan vrijwel alles wat je in een winkel koopt zijn extra kosten verbonden om de invoerrechten te compenseren. Even iets bestellen bij bijvoorbeeld Amazon zal qua verzend- en importkosten wellicht hoger uitpakken dan de prijs van het product…

3. De beperkte keuze aan producten in de supermarkt

Veel producten worden geïmporteerd, waardoor de echte verse producten vooral lokale producten zijn. Veel groente of vlees wordt ingevroren geleverd en is dus niet echt vers. Toch verbeterd het voedsel in IJsland. Er wordt steeds meer groente gekweekt in geothermisch verwarmde kassen en de vis en het lamsvlees is uiteraard verser dan vers. De keuze aan producten is in Nederland veel meer dan in IJsland.

Boodschappen doen in IJsland

4. Het weer in IJsland

IJsland ligt tegen de poolcirkel aan, dus waarschijnlijk verwacht je al geen geweldig weer. In juni geniet je van bijna 24 uur daglicht en kan het tussen de 10 en 18 graden worden, maar tropische temperaturen ga je niet meemaken. Gelukkig ook maar, want de gletsjers smelten nu al met een rap tempo door klimaatveranderingen. In december heb je soms maar 4 uur daglicht en de gemiddelde temperatuur is tussen de -1 en 4 graden. Het kan hard waaien, regenen en/of sneeuwen, waardoor je misschien niet veel naar buiten zult gaan. Daarnaast zijn niet alle wegen in het land toegankelijk in de winter. Autorijden kan moeizaam zijn en is dan alleen verantwoord met een auto met vierwielaandrijving.

Veel regen en lage wolken tijdens de rit naar Seydisfjördur

Wat kost het om te wonen in IJsland?

Hoeveel verdienen inwoners van IJsland?

De IJslanders verdienen gemiddeld 438.000 ISK netto per maand. Dat is zo’n €3133 netto per maand. Dit ligt een stuk hoger dan de gemiddelde Nederlander die rond de €2080 netto per maand verdiend. Logisch dus dat het voor ons een zeer duur land is. IJsland zal in verhouding met hun inkomen dus niet gigantisch veel duurder zijn dan Nederland. Je zult natuurlijk wel een baan moeten vinden, wat niet in iedere sector even gemakkelijk is.

Wat kost een appartement in IJsland?

In het centrum van Reykjavík zijn de kosten van een appartement hoger dan buiten het centrum. Als je een appartement wilt kopen dan betaal je 713.00 ISK per vierkante meter. Dit komt neer op €5100 per vierkante meter. Als je een appartement van 100 vierkante meter wil kopen betaal je in het centrum dus al gauw een half miljoen. Buiten het centrum ligt de prijs per vierkante meter een stuk lager; 545.000 ISK, dat omgerekend €3900 per vierkante meter is. Dan kost een appartement van 100 vierkante meter je bijna €400.000.

Als je een studio met 1 slaapkamer wil huren in het centrum van Reykjavík kost je dit ongeveer 190.000 ISK, dus €1360 per maand. Buiten het centrum ongeveer €1100 per maand. Wil je een appartement met 3 slaapkamers in het centrum van Reykjavík? Dan betaal je 271.000 ISK, dus €1940 per maand. Buiten het centrum is dat €1690 euro per maand. Gelukkig zijn de energiekosten laag; €55 per maand.

Ontdek de kleurrijke stad Reykjavík

Wat kosten boodschappen in IJsland?

De prijs van boodschappen stijgt constant door inflatie. Dat merken we nu in Nederland heel erg, maar doordat IJsland afhankelijk is van de import, stijgen de kosten daar ook. Voor een pak rijst betaal je €2,90. Voor een brood €3. Voor een kilogram kaas betaald je €12,80 en voor een kilogram kipfilet zelfs €15,70. Ik vind de prijs voor groente en fruit niet veel duurder dan in Nederland. Voor een kilogram bananen betaal je €2,16 en voor een kilogram tomaten €3,85. Alcohol is wel erg duur in IJsland. In de restaurants kun je voor een bier wel €9 betalen!

Zoals het in ieder land het geval is; je kunt het zo duur maken als je wil. Je kunt veel geld besparen door slim boodschappen te doen. Wij koken regelmatig vegetarisch en dat heb ik in IJsland ook gedaan. Dan valt het toch nog wel mee. Eten in een restaurant in Reykjavík kan ook prijzig zijn. Denk aan €30 per persoon voor een goed hoofdgerecht. Water krijg je altijd gratis.

Fish & chips in IJsland

Zou jij willen wonen in IJsland na het lezen van deze blog? 🙂

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

8 reacties op “Wonen in IJsland; dit is wat je moet weten!

 1. Marlouke zegt:

  Hallo Chayenne,
  Wat kost een reis gemiddeld naar IJsland? En dan bedoel ik vlucht, hotel, eventuele excursies en eten en drinken. Voor 2à3 weken?
  En is het alleen goed te doen?

  Groetjes Marlouke.

  • Chayenne zegt:

   Hee Marlouke,

   Het is erg afhankelijk van de tijd waarin je naar IJsland gaat. Als je in de zomermaanden gaat ben je veel meer geld kwijt dan bijvoorbeeld tussen oktober en april. Ik zou toch wel rekening houden met 2500-3500 euro voor twee tot drie weken IJsland. Je kunt het goedkoper maken door zelf te koken en overnachtingen in een hostel te boeken.
   Groetjes Chayenne

 2. Esther zegt:

  Hallo Cheyenne.

  Bedankt voor je bericht!
  We gaan zeker even contact met hun zoeken dankjewel voor de tip.

  Sorry voor de late reactie.

  Groetjes Esther en Anke

 3. Esther zegt:

  Hallo Chayenne, ik ben Esther uit Tegelen (bij Venlo) en mijn partner Anke zitten er serieus over te denken om te emigreren naar IJsland.
  Zou jij ons wat tips en tricks kunnen geven over waar we allemaal over moeten nadenken en regelen.
  Groetjes Esther en Anke

  • Chayenne zegt:

   Hee Esther,
   Wat leuk dat je met je partner wilt verhuizen naar IJsland. Ik heb zelf (nog niet) in IJsland gewoond, dus échte tips vanuit ervaringen kan ik je niet geven. Ik zou vooral kijken of jullie eerst willen huren of meteen een huis willen kopen. En wat jullie willen doen qua werk. Ik weet dat er vorig jaar een koppel uit Echt een tijdje in IJsland heeft gewoond en gewerkt. Wellicht kun je hen eens een bericht sturen. Als je hierop zoekt op Google kom je hun namen wel tegen. Zij kunnen je echt goede informatie geven. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *