De zuidkust van IJsland is een plek die je absoluut niet wilt missen tijdens je reis naar dit adembenemende land. Met zijn prachtige watervallen, zwarte zandstranden en indrukwekkende gletsjermeren is de zuidkust een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Of je nu met een huurauto de kustlijn wilt verkennen of een dagexcursie vanuit Reykjavík wilt maken, er is genoeg te zien en te doen. In deze blog vertel ik je meer over de bezienswaardigheden en hoe je er komt.

Waar ligt de zuidkust van IJsland precies?

De zuidkust van IJsland strekt zich natuurlijk uit langs de zuidelijke kustlijn van het land. Het begint bij het stadje þorlákshöfn en loopt helemaal door tot aan de stad Höfn, in het oosten van IJsland.

Deze route is 427 kilometer lang en je doet er zonder te stoppen meer dan 5 uur over. Ik raad je aan deze route over meerdere dagen te verdelen. Op onderstaande kaart zie je precies waar de zuidkust van IJsland ligt.

De zuidkust van IJsland loopt van þorlákshöfn tot aan Höfn

Hoe bereik je de zuidkust van IJsland?

Je kunt de zuidkust van IJsland op twee manieren bezoeken, namelijk met een auto en met een dagexcursie vanuit Reykjavík. Ik zal beide opties hieronder toelichten.

Naar de zuidkust met een huurauto

Als je ervoor kiest om de zuidkust van IJsland met een huurauto te verkennen, dan heb je de vrijheid om op je eigen tempo te reizen en te stoppen waar je maar wilt. Het huren van een auto in IJsland is relatief eenvoudig, maar door de weeromstandigheden heb je meer kans op schade. Zorg ervoor dat je een auto kiest die geschikt is voor de wegen die je wilt berijden en het seizoen waarin je wil gaan. Als je tussen eind september en eind april naar IJsland gaat, adviseer ik je een auto met vierwielaandrijving. In de zomermaanden is een standaard auto voldoende, tenzij je ook de hooglanden wil verkennen.

Ik huur mijn auto altijd bij sunny cars, waarbij je volledig verzekerd bent voor schade aan de auto en niet voor extra kosten komt te staan. Huur hier je auto bij sunny cars.

In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken. Huur hier je camper bij Worldwide campers.

Naar de zuidkust met een dagexcursie vanuit Reykjavík

Beschik je niet over een huurauto of wil je liever niet zelf rijden door IJsland? Dan is het ook mogelijk om een dagexcursie vanuit Reykjavík te boeken. Hierbij bezoek je de highlights van de zuidkust in één of twee dagen. Ideaal ook tijdens een stedentrip naar Reykjavík.

Wat is er te zien langs de zuidkust van IJsland?

Aangezien de zuidkust maar liefst 426 kilometer lang is, kun je je voorstellen dat er genoeg te zien is. Ik heb hieronder de highlights, maar ook de verborgen pareltjes voor je op een rijtje gezet.

Ontdek de indrukwekkende watervallen

Er zijn meer dan 10.000 watervallen te vinden op IJsland, en ze zijn bijna allemaal even indrukwekkend. Ook langs de zuidkust vind je een aantal geweldige watervallen, dus neem je regenjas en regenbroek maar mee!

Seljalandsfoss

Seljalandsfoss is een van de meest bekende en iconische watervallen langs de zuidkust van IJsland. Wat deze waterval zo bijzonder maakt, is dat je erachter kunt lopen. Je kunt een pad volgen dat je achter de waterval brengt, waardoor je een uniek perspectief krijgt en moeder natuur van dichtbij kunt ervaren. Let op: het stenen pad achter de Seljalandsfoss is erg glad door de spray, dus trek ook stevige wandelschoenen aan en ben voorzichtig.

Wandel achter de Seljalandsfoss waterval

De Seljalandsfoss is ‘s avonds verlicht, wat het een magische en betoverende plek maakt om te bezoeken, vooral bij zonsondergang.

Gljúfrabúi

Gljúfrabúi is een verborgen pareltje die niet ver van de Seljalandsfoss ligt. Deze waterval wordt ook wel de “verborgen waterval” genoemd, omdat hij gedeeltelijk verscholen ligt achter een rots. Om bij de waterval te komen, moet je door een smalle kloof lopen. Het is een avontuurlijke en natte ervaring, maar zeker de moeite waard. Ik ben in ieder geval heel blij met deze gave foto.

Ontdek de verborgen Gljúfrabúi

Skógafoss

Skógafoss is een van de bekendste en meest indrukwekkende watervallen langs de zuidkust van IJsland. Skógafoss heeft een hoogte van 60 meter en een breedte van 25 meter. Het water valt met veel kracht naar beneden, waardoor er vaak een prachtige mist ontstaat. Dit zorgt voor prachtige regenboge op zonnige dagen.

Wat Skógafoss extra bijzonder maakt, is dat je de waterval van dichtbij kunt bekijken. Er loopt aan de rechterkant namelijk een trap omhoog naar de top van de waterval waar je een spectaculair uitzicht hebt op de waterval en het omliggende landschap.

De prachtige Skógafoss, gefotografeerd met lange sluitertijd

Naast de waterval zelf, is er ook een interessant museum te vinden bij Skógafoss. Het Skógar Museum geeft je een kijkje in het leven van vroeger in IJsland, met onder andere traditionele huizen en gebruiksvoorwerpen. Het museum is zeker een bezoekje waard als je meer wilt leren over de geschiedenis en cultuur van IJsland.

Kvernufoss

Dichtbij Skógafoss ligt mijn favoriete waterval; de Kvernufoss. Het pad naar Kvernufoss begint bij de parkeerplaats van het Skógar Museum, waar je tegen betaling kunt parkeren. Na ongeveer 10 minuten wandelen kom je aan bij de Kvernufoss. Ik vond het echt een magisch moment toen ik over de heuvel kwam en de waterval in de verte zag liggen. Overal om me heen vlogen vogels en we waren er helemaal alleen in oktober. Toen ik er in juli nog eens terug ging, was het een stuk drukker.

Svartifoss

Svartifoss is een prachtige waterval gelegen in het Skaftafell National Park. Wat deze waterval zo uniek maakt, zijn de basaltkolommen die eromheen te vinden zijn. De grote Hallgrimskirkja-kerk in Reykavík is geïnspireerd door deze waterval.

Om bij Svartifoss te komen, moet je een wandeling van ongeveer 1,5 kilometer maken vanaf de parkeerplaats. De wandeling voert je door een prachtig landschap van gletsjers, bergen en rivieren. Onderweg kom je ook andere watervallen tegen, zoals Hundafoss en Magnúsarfoss.

De Svartifoss staat bekend om zijn basaltkolommen

Verken de zwarte zandstranden

Als je de zuidkust van IJsland bezoekt, mag je de zwarte zandstranden absoluut niet missen. Deze stranden zijn ontstaan door de vulkanische activiteit in het gebied en hebben daardoor een unieke uitstraling. Het zwarte zand vormt een prachtig contrast met de omringende natuur. Het verkennen van deze bijzondere stranden is een ervaring die je niet snel zult vergeten.

Solheimasandur strand

Het Solheimasandur strand is een van de meest unieke en fascinerende zwarte zandstranden langs de zuidkust van IJsland. Wat dit strand zo bijzonder maakt, is het vliegtuigwrak dat hier te vinden is. In 1973 moest een Amerikaans vliegtuig hier een noodlanding maken op het strand. Gelukkig overleefde iedereen aan boord de landing, maar het vliegtuig werd achtergelaten en is sindsdien een populaire attractie geworden voor toeristen. Het wrak ligt op ongeveer 4 kilometer wandelen vanaf de parkeerplaats. Het is ook mogelijk om tegen betaling de bus te pakken, vooral handig bij slecht weer.

Het is super gaaf om met een quad over dit zwarte zandstrand te rijden.

Reynisfjara strand

Het Reynisfjara strand is een van de bekendste en meest bezochte zwarte zandstranden langs de zuidkust van IJsland. Het strand staat bekend om zijn indrukwekkende basaltkolommen en adembenemende uitzichten. Je kunt hier genieten van een wandeling langs de kustlijn en de bijzondere rotsformaties bewonderen. Pas echter op voor de sterke golven en stromingen, want het strand kan gevaarlijk zijn. Het is belangrijk om de waarschuwingsborden en instructies op te volgen en altijd alert te blijven. Het Reynisfjara strand is ook de thuisbasis van de Reynisdrangar, drie enorme basaltzuilen die uit de zee oprijzen. Deze rotsformaties hebben een interessante legende; het zouden versteende trollen zijn…

Diamond Beach

Diamond Beach is een absoluut hoogtepunt langs de zuidkust van IJsland. Dit bijzondere strand dankt zijn naam aan de vele ijsrotsen die op het zwarte zand liggen en glinsteren als diamanten in het zonlicht. De ijsbergen zijn afkomstig van de nabijgelegen gletsjerlagune Jökulsárlón, waar ze in zee drijven en vervolgens aanspoelen op het strand.

Een wandeling langs Diamond Beach is een magische ervaring. Je kunt hier prachtige foto’s maken van de ijsbergen die in allerlei vormen en maten op het strand liggen. Het contrast tussen het zwarte zand en het heldere blauwe ijs zorgt voor adembenemende beelden.

Aanschouw prachtige uitzichtpunten

Met die prachtige landschappen van IJsland, heb je vrijwel overal prachtige uitzichtpunten. Toch zijn er een paar zó mooi dat ik ze in deze blog wel moet benoemen 😉

Dyrhólaey

Dyrhólaey is een prachtige kaap aan de zuidkust van IJsland. Je hebt hier een geweldig uitzicht op de zwarte stranden, kliffen en wij zagen bij goed weer zelfs de Mýrdalsjökull gletsjer liggen. Het is ook een goede plek om vogels en papegaaiduikers te spotten, vooral tijdens het broedseizoen (mei-september). Dyrhólaey is ook bekend om zijn gelijknamige stenen boog.

Fjaðrárgljúfur kloof

De Fjaðrárgljúfur kloof is een adembenemende kloof die uitgesleten is door een gletsjerrivier. Deze prachtige kloof is te vinden dichtbij het kleine stadje Kirkjubaejarklaustur. De Fjaðrárgljúfur biedt spectaculaire uitzichten en is een ideale plek om te wandelen en te genieten van de natuur. De kloof is ontstaan door de erosie van het smeltwater van de gletsjer. Je herkent de kloof misschien van de videoclip van Justin Bieber, die hier het mos vernielde en veel mensen het verkeerde voorbeeld gaf…

De Fjaðrárgljúfur kloof

Bezoek de prachtige gletsjermeren

Als je richting het oosten rijdt, zie je het landschap veranderen van groene valleien (zomer), naar lavavelden en gletsjers. Voor mij een van de mooiste routes van IJsland, omdat ik de gletsjers zo indrukwekkend vind. Door de klimaatverandering smelten de gletsjers en brokkelen hier stukken ijs vanaf. Hierdoor ontstaan er gletsjermeren die echt prachtig zijn. Helaas is de reden hiervan minder leuk, want de gletsjers smelten snel in IJsland.

Fjallsárlón

Fjallsárlón is een prachtig gletsjermeer dat is ontstaan door het smeltwater van de Vatnajökull-gletsjer, de grootste gletsjer van Europa. Toen ik dit meer voor het eerst bezocht kon ik er wel uren zitten kijken naar de brokken ijs, de vogels en luisteren naar de stilte.

Fjallsárlón is minder bekend dan het nabijgelegen Jökulsárlón-gletsjermeer, maar daardoor ook minder druk bezocht. Hierdoor kun je in alle rust genieten van deze geweldige plek. En de gletsjer ligt hier ook nog eens dichterbij dan bij Jökulsárlón.

Het Fjallsárlón gletsjermeer

Jökulsárlón

Jökulsárlón is een van de populairste toeristische plekken in IJsland. Dit gletsjermeer is ontstaan door het smeltwater van de Vatnajökull-gletsjer en is bezaaid met ijsbergen in allerlei vormen en maten, die afbreken van de gletsjer en langzaam richting de oceaan drijven. Het contrast tussen het heldere blauwe water en het witte ijs zorgt is echt magisch. Je kunt een boottocht maken op het meer of zelfs kajakken.

Het Jökulsárlón gletsjermeer op een zonnige herfstdag

Maak een gletsjerwandeling

IJsland is perfect voor een mooie gletsjerwandeling. Ik maakte in oktober een gletsjerwandeling bij Skaftafell en het was een van de gaafste ervaringen ooit. Ik vond het best spannend om met stijgijzers de gletsjer op te lopen en we bezochten ook nog een ijsgrot. Het uitzicht bovenop de gletsjer was ook geweldig.

Mýrdalsjökull

De Mýrdalsjökull is de op vier na grootste gletsjer van IJsland en is gelegen nabij het stadje Vík. Deze indrukwekkende ijskap bedekt de actieve Katla vulkaan. Je kunt hier een gletsjerwandeling maken op een van de gletsjertongen; de Solheimajökull. Verken met een ervaren gids de gletsjer en kom meer te weten over de unieke omgeving. Daarnaast is het ook mogelijk om de Katla ijsgrot te bezoeken. Ga nooit zonder ervaren begeleider de gletsjer op, want dit kan erg gevaarlijk zijn. Het is zelfs mogelijk om met een sneeuwscooter de Mýrdalsjökull te bezoeken!

Skaftafell National Park

Skaftafell National Park is onderdeel van het Vatnajökull National Park, het grootste nationale park van Europa. Skaftafell biedt een divers landschap met gletsjers, bergen, watervallen en groene valleien. Het is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers. In Skaftafell National Park zijn verschillende wandelroutes te vinden, variërend in moeilijkheidsgraad en lengte. Een van de bekendste wandelroutes is de wandeling naar de Svartifoss waterval.

Naast wandelen kun je in Skaftafell ook gletsjerwandelingen maken. Met een ervaren gids kun je de gletsjer op en genieten van het prachtige uitzicht. Ik maakte zelf de gletsjerwandeling vanuit Skaftafell, waarbij we de Svínafellsjökull beklommen.

Bezoek leuke stadjes langs de zuidkust

In het zuiden van IJsland zijn niet heel veel bewoonde steden/dorpen te vinden. Dat maakt het heel mooi qua ongerepte natuur, maar je moet ook rekening houden met bijvoorbeeld tanken en boodschappen doen. Gelukkig zijn de stadjes die er zijn heel leuk en hebben ze allemaal hun eigen charme.

Selfoss

Selfoss is een gezellig stadje gelegen aan het begin van de zuidkust van IJsland. Toen ik voor het eerst door Selfoss reed, kreeg ik meteen zo’n gevoel van ‘hier wil ik later wel wonen’ haha. Ik kocht er een Lopapeysa trui (ijslands wol) en proefde er mijn eerste IJslandse hotdog. Good memories!

Je kunt hier terecht voor boodschappen, tanken en er zijn verschillende restaurants en accommodaties te vinden. Selfoss is een goede uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Vanuit hier kun je ook gemakkelijk de Golden Circle route rijden. Ideaal voor als je op één plek wilt blijven in IJsland, want Selfoss ligt op slechts een uurtje rijden van Reykjavík.

Genieten van een IJslandse hotdog in Selfoss

Vík y Mýrdal

Vík y Mýrdal is het zuidelijkste stadje van IJsland en staat bekend om zijn prachtige zwarte zandstranden en indrukwekkende kliffen. Een van de bekendste bezienswaardigheden in Vík is het Reynisfjara strand en het rood-witte kerkje op de berg. Het stadje zelf heeft ook een aantal leuke restaurants, winkels en accommodaties. Vík is een perfecte plek als je een rondreis maakt door IJsland.

Kirkjubaejarklaustur

Kirkjubaejarklaustur is een klein stadje dat tussen Vík en Höfn in te vinden is. Het stadje is omringd door indrukwekkende bergen, watervallen en vulkanische landschappen. Een van de hoogtepunten van Kirkjubaerjarklaustur is de Fjaðrárgljúfur kloof, een adembenemende kloof die uitgesleten is door een gletsjerrivier. Je kunt hier prachtige wandelingen maken en genieten van het spectaculaire uitzicht. Daarnaast zijn er ook verschillende accommodaties en restaurants te vinden in Kirkjubaerjarklaustur, waardoor het een ideale plek is om te verblijven tijdens je reis langs de zuidkust van IJsland.

Höfn

Höfn is een charmant stadje gelegen aan de oostkust van IJsland. Het is de laatste stop langs de zuidkust voordat je verder reist naar het oosten van het land. Höfn staat bekend als de kreeftenstad van IJsland, omdat hier de meeste kreeften worden gevangen in de visserij. Ik at hier voor het eerst kreeft in mijn leven en het was de lekkerste soep die ik ooit heb gegeten (bij Kaffi Hornid).

Höfn is maar een klein stadje met iets meer dan 2000 inwoners, maar ik raad je zeker aan om hier even een stop te maken, vooral om er lekker te eten 😉

Wij vonden Höfn ook een fijne plek om te overnachten, omdat de reis naar Seydisfjördur vanuit hier goed te doen was.

Overnachten langs de zuidkust van IJsland

Als je een rondreis maakt door IJsland dan raad ik je aan om ergens langs de zuidkust één of twee overnachtingen te boeken. Zo heb je alle tijd om bovenstaande bezienswaardigheden te bezoeken. Toen ik de hele ringweg reed, heb ik geslapen in Selfoss (3x), Vík (1x) en Höfn (1x). Toen ik alleen de zuidkust bezocht en dus weer dezelfde route terug reed, sliep ik in Selfoss (2x) en in Vík (2x). Hoeveel nachten je per plek nodig hebt, is dus ook afhankelijk van je route.

Ik heb hieronder de leukste overnachtingen langs de zuidkust voor je op een rijtje gezet 🙂

  • Heima Holiday Homes, gelegen nabij Selfoss. mijn favoriete overnachting in IJsland en we hadden er gelukkig 3 nachten geboekt! Wat zijn deze huisjes mooi… En het uitzicht is fantastisch.
  • The Barn, gelegen naast de luxe Black Beach Suites en van dezelfde eigenaar. The Barn is een hostel, waar je gemengde en aparte kamers hebt. Dit is de goedkoopste optie in deze regio. Ik vond The Barn in ieder geval erg leuk.
  • Magma hotel, gelegen net buiten het centrum van Kirkjubaejarklaustur.
  • Fosshotel Glacier Lagoon, gelegen op 28 kilometer van Skaftafell.
Overnachten bij Heima Holiday Homes in Selfoss

Wanneer de zuidkust van IJsland bezoeken?

De zuidkust van IJsland is het hele jaar door een prachtige bestemming om te bezoeken. Het landschap is altijd adembenemend en er zijn het hele jaar door activiteiten en bezienswaardigheden te ontdekken.

In de zomermaanden kun je genieten van de middernachtzon en de langere dagen, terwijl de wintermaanden je de kans bieden om het noorderlicht te zien. Het weer kan echter onvoorspelbaar zijn, waardoor je in de wintermaanden wel eens vast kunt komen te zitten op een plek. Echter is de zuidkust via de ringweg meestal goed te bereiken.

Wat meenemen als je de zuidkust van IJsland bezoekt?

Het weer in IJsland kan erg veranderlijk zijn, dus het is belangrijk om goed voorbereid te zijn wanneer je de zuidkust bezoekt. Hier zijn een paar dingen die je moet meenemen/aantrekken:

  • Kleding in laagjes: Het weer kan snel veranderen, dus het is handig om kleding in laagjes mee te nemen. Zo kun je jezelf gemakkelijk aanpassen aan de temperatuur. Zorg voor thermoshirts en thermoleggings als onderkleding, een fleecetrui met een wandelbroek voor eroverheen en een windjack voor over je fleecetrui.
  • Regenjas en regenbroek: IJsland staat bekend om zijn regenachtige weer, dus een goede regenjas en regenbroek zijn essentieel om droog te blijven tijdens je avonturen langs de zuidkust. Daarnaast kun je ook flink nat worden bij de watervallen langs de zuidkust dus goede regenkleding is echt noodzakelijk.
  • Stevige wandelschoenen: Veel van de bezienswaardigheden langs de zuidkust vereisen wandelingen over ruig terrein. Zorg ervoor dat je stevige wandelschoenen meeneemt die geschikt zijn voor wandelingen in de natuur. Zorg ook voor warme wandelsokken.
  • Zonnebrandcrème en zonnebril: Hoewel het weer in IJsland vaak bewolkt is, kan de zon in de zomermaanden nog steeds behoorlijk fel zijn. Zorg ervoor dat je zonnebrandcrème en een zonnebril meeneemt om jezelf te beschermen tegen de zonnestralen. Ik was zelfs verband in IJsland toen ik een paar uur in de Reykjadalur rivier lag te chillen.
  • Camera: De zuidkust van IJsland is adembenemend mooi en je wilt natuurlijk al die prachtige momenten vastleggen. Vergeet dus niet om je camera (en extra batterijen/geheugenkaart) mee te nemen.
  • Snacks en water: Tijdens je avonturen langs de zuidkust zul je niet altijd in de buurt zijn van restaurants of winkels. Neem daarom wat snacks en drinken mee. Je kunt je flesje ook bijvullen bij de watervallen.

Met deze items ben je goed voorbereid op je avontuur langs de adembenemende zuidkust van IJsland. Zou jij de zuidkust van IJsland willen bezoeken? En wat lijkt je het mooiste? Laat het weten in de reacties 🙂

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *