Dit is een van de populairste attracties van IJsland en kan echt niet ontbreken op je bucketlist. 

Wat is de blue lagoon?

De blue lagoon is een meer dat is aangelegd in een lavaveld en wordt verwarmd met geothermisch zeewater. De temperatuur van het water is tussen de 37 en 40 graden. De diepte van het water varieert tussen 80 centimeter en 1,60 meter. Je kunt er gemakkelijk in zwemmen. 

Tip: Laat je duikbril thuis, want door de witte kleur van het water zie helemaal niets onder water. 

De Blue Lagoon

Waar ligt de blue lagoon?

De blue lagoon ligt op het schiereiland Reykjanes in het zuidwesten van IJsland. Het is ongeveer 30 minuten rijden vanaf Reykjavík. Vanaf de luchthaven Keflavík ben je er zelfs al binnen een kwartier. 

Hoe is de blue lagoon ontstaan?

De blue lagoon werd in 1987 geopend naast de geothermische energiecentrale Svartsengi. 

Het is geen natuurlijke warmwaterbron, maar kunstmatig aangelegd. De spa wordt gevuld met heet water dat vanuit bijna 2000 meter diepe gaten in de grond omhoog gepompt wordt. Hierdoor wordt de hele spa iedere 48 uur van schoon water voorzien. Het gebruikte water wordt vrijgegeven in het nabijgelegen lavaveld.

IJsland heeft een lange geschiedenis in het gebruik van geothermische energie. Hiermee worden namelijk de huizen en gebouwen verwarmd. Met de waterkrachtcentrales worden de huishoudens van stroom voorzien.

Waarom is de blue lagoon gezond?

Wist je dat de eerste openbare bad faciliteiten werden geopend voor mensen met huidproblemen, zoals psoriasis en eczeem? 

In het blauwwitte water zitten veel mineralen, algen en silica. Enkele van deze mineralen zijn calcium, natrium en chloride. Aan deze natuurlijke ingrediënten wordt een helende werking toegekend. 

Weetje: sinds 1994 biedt de blue lagoon huidbehandelingen aan voor mensen met psoriasis. In 2005 werd er ook een kliniek geopend voor thuisbehandelingen, ondersteund door UV- lichttherapie en speciale huidverzorgingsproducten. 

In de blue lagoon

Als je bent aangekomen bij de ingang van de blue lagoon krijg je van de receptionist(e) een elektronisch polsbandje. Als je een comfort, premium of luxepakket hebt gekocht, dan krijg je hier ook een handdoek, badjas en slippers overhandigd. 

Het volgende is iets anders dan wij in Nederland gewend zijn. Er zijn aparte kleedkamers en douches voor mannen en vrouwen (dus geen privé hokjes). Voor de IJslandse bevolking is een goede hygiëne heel erg belangrijk. Het is zelfs verplicht om bij alle openbare zwembaden, dus ook de blue lagoon, voor dat je je zwemkleding aantrekt naakt te moeten douchen. Het water in de blue lagoon bevat geen chloor, waardoor het ‘schoon’ betreden hiervan erg belangrijk is voor de bevolking.

Met je elektronische polsbandje kun je drinken aan de bar bestellen. Er zijn verfrissende smoothies te verkrijgen, maar ook wijn, bier en frisdrank. Let op: je kunt maar maximaal 3 alcoholische drankjes per persoon kopen in de blue lagoon. In het blue lagoon lava restaurant kun je lunchen en dineren. De prijzen hiervan zijn echter erg duur. Wil je heerlijk eten voor een goede prijs? Kijk dan snel naar deze restaurants in Reykjavík.

Er is ook een ‘mud bar’ waar je een silica mud masker voor je gezicht kunt krijgen. Je kunt een algenmasker kopen met behulp van je polsbandje. Heb je een premium pakket gekocht? Dan is dit algenmasker inbegrepen. 

Er zijn 3 verschillende sauna’s en stoombaden in de blue lagoon. Ook kun je er (tegen betaling) een massage krijgen. 

Geniet dus lekker van pure wellness. 

Genieten in het 37 graden warme water

Prijzen blue lagoon

Gezien de populariteit van de blue lagoon, boek je je tickets het beste al weken voordat je naar ernaartoe gaat. Dit om teleurstelling te voorkomen als de dagtickets zijn uitverkocht. 

De kosten van de blue lagoon zijn niet bepaald goedkoop. Wil je een goedkoper alternatief? Bezoek dan de Mývatn natuurbaden in het noorden van IJsland. Deze zijn gemakkelijk te bereiken als je de ringweg rijdt. 

Entree packages:

  • Comfort package: vanaf 35 euro, afhankelijk van datum en tijd. Inclusief handdoek, silica mud mask en 1 gratis drankje. 
  • Premium package: vanaf 55 euro, afhankelijk van datum en tijd. Inclusief handdoek, badjas, slippers, silica mud mask, algenmasker en 1 gratis drankje. 
  • Retreat spa: 4 uur lang in de retreat spa, waar je massages kunt boeken en van alle ultieme luxe kunt genieten. De kosten zijn vanaf 297 euro. 

Extra wellness (exclusief ticket):

  • Massage: Een ontspanningsmassage van 30 minuten kost 105 euro en de massage van 60 minuten kost 184 euro. 
  • Silica zoutscrub: full body scrub met silica wrap voor voeten en benen kost ongeveer 80 euro voor 30 minuten.
  • Complete pakket: 2 uur durende behandeling, waaronder ontspanningsmassage, zeezout scrub en silica/algen body wrap. Het complete pakket kost ongeveer 190 euro p.p.

Je kunt in de blue lagoon shop de gezichtsmaskers kopen voor 85 euro per stuk. 

Tickets voor de blue lagoon

Bij BBI- travel kun je je tickets voor de blue lagoon reserveren. Je kunt gewone entree tickets reserveren, maar je hebt ook de mogelijkheid om de transfer vanaf het vliegveld Keflavík erbij te boeken

Boek hier je tickets voor de blue lagoon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *