Dit is misschien wel mijn favoriete activiteit in IJsland. Wauw! Wat was ik onder de indruk toen ik hier voor het eerst was. Een zonnetje, 18 graden en goed gezelschap. Wat wil je nog meer? In deze blog vertel ik je alles over de Reykjadalur hotspring en waarom jij deze nu moet toevoegen aan je IJsland planning!

Wat is Reykjadalur?

Reykjadalur betekent letterlijk stomende vallei. En stomen doet ‘ie zeker. Het is een vrij pittige wandeling naar de hete rivier met een temperatuur van 38 graden. Je kunt hier ook in baden, waardoor je weer even tot rust komt en genoeg energie hebt voor de terugweg. De hete ondergrond wordt ook gebruikt voor het opwekken van duurzame energie.

Wandel door de stomende valleien naar de Reykjadalur hete rivier

Waar ligt Reykjadalur in IJsland?

Reykjadalur ligt achter het stadje Hveragerdi in het zuidwesten van IJsland. Het ligt dichtbij de golden circle route, waardoor de plek erg gemakkelijk te bereiken is. Er zijn geen tours die je tot hier brengen, dus het beste is om een auto te huren en er zelf heen te rijden. Vanuit Reykjavík is het ongeveer 50 kilometer rijden.

De Reykjadalur ligt in het zuidwesten van IJsland

Reykjadalur is onderdeel van het Hengill gebied. De Hengill vulkaan barstte hier zo’n 2000 jaar geleden uit en is nog altijd actief. Hierdoor zie je er overal stoom uit de grond komen en borrelende modderpoelen. Het ruikt er erg naar rotte eieren.

Loop door de stomende vallei

Parkeren bij Reykjadalur

Je kunt tegen betaling parkeren op de grote parkeerplaats. Je betaalt bij terugkomst en het kost 250 ISK per uur. Het adres van de parkeerplaats is: Reykjadalur Hot Spring Thermal River, Reykjadalur, 816, IJsland. Je kunt hier ook gebruik maken van de toiletten en iets eten of drinken.

Na het parkeren loop je over onderstaande brug en start je deze geweldige wandeling.

Vanaf hier start je wandeling naar de hete rivier

Overnachten in de buurt van de Reykjadalur

Het is super leuk om in de buurt van de Reykjadalur te overnachten. Niet alleen omdat je dan dichtbij de rivier bent, maar ook omdat Hveragerdi heel centraal ligt en in een mooi gebied. Ik heb hieronder de leukste overnachtingen in de buurt van de Reykjadalur voor je op een rijtje gezet:

Wat meenemen naar Reykjadalur?

Als je de wandeling door de prachtige valleien gaat maken, wil je ook in de rivier gaan baden. Mijn tip is om je bikini/zwembroek vast aan te trekken en je wandelkleding daar overheen te dragen. Uiteraard heb je ook een handdoek nodig. Zorg ook voor goede wandelschoenen, aangezien het pad soms vol stenen ligt en steil is. Neem ook altijd een waterdichte regenjas en regenbroek mee, omdat het weer in IJsland zeer onvoorspelbaar is. Daarnaast is het van belang om voldoende eten en drinken mee te nemen. Tip: neem ook waterschoenen mee.

Houd er rekening mee dat er geen kleedhokjes of douches zijn bij deze natuurlijke warmwaterbron.

Lekker ontspannen in de hete rivier

De wandeling naar Reykjadalur

De wandeling naar de rivier toe is bijna 4 kilometer (enkel) en vrijwel alleen maar bergop. Over de heenweg doe je dus een stuk langer dan over de terugweg. Wij liepen redelijk door en deden er een uur over. De terugweg liepen we in 45 minuten.

Je loopt door prachtige valleien met stomende grond, modderpoelen en riviertjes. Onderweg kom je ook nog de mooie Djúpagilsfoss waterval tegen. Het zou zo uit een sprookje kunnen komen. Geen wonder dat de IJslanders in elfjes en trollen geloven 😉

De Djúpagilsfoss waterval

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

2 reacties op “De Reykjadalur hotspring; ga relaxen in een hete rivier

  1. Nathalie zegt:

    De wandeling was pittig omhoog. Maar eenmaal aangekomen bij de warme rivier, was het echt de moeite waard. Het was heerlijk vertoeven in deze rivier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *