Waar kun je de leukste natuurlijke warmwaterbronnen vinden in IJsland en wat maakt ze zo bijzonder? Hoe ontstaat een warmwaterbron? Lees snel verder om alles te weten te komen over deze heerlijke bronnen.
Wat is een warmwaterbron?
Een warmwaterbron wordt ook wel eens hotspring genoemd. Dit is geothermisch verwarmd grondwater dat uit de aardkorst komt. Geothermisch verwarmd betekent dat het water door de aarde zelf verwarmd wordt, dus zonder hulp van mens of machines. In IJsland vind je warme bronnen in alle soorten en maten, volledig natuurlijke of natuurlijke bronnen waarbij een handje is geholpen.
In vulkanische gebieden, zoals IJsland kunnen warmwaterbronnen zelfs het kookpunt bereiken. Je wilt dus niet zomaar in iedere plas springen die je tegenkomt in IJsland. Bij de bekende plekken zet deze gebieden afgezet en staan er waarschuwingsbordjes bij met de tekst ‘Haeta 100 C’.
Het hete grondwater wordt door de IJslandse bevolking gebruikt om de huishoudens te verwarmen. Het water borrelt kokend heet uit de aarde en wordt daarna via leidingen die in de grond geboord zijn naar de huishoudens gepompt.
Door middel van geothermische energie hebben ze in IJsland geen fossiele energiebronnen nodig. Elektriciteit wordt namelijk met waterkracht opgewekt. Dit alles is veel beter voor het milieu, omdat deze energie herbruikbaar is en dus niet op kan raken.
Is een warmwaterbron gezond voor je?
Het antwoord is: JA! In het water van een hotspring zitten meestal veel mineralen, zoals calcium en lithium. In de geothermisch verwarmde natuurbaden, zoals de Blue Lagoon zitten ook algen en silica, dat heel gezond is voor je huid. Daarbij ontspant het je lichaam als je in heet water doet baden. Er wordt zelfs gezegd dat warmwaterbronnen een genezende werking hebben voor verschillende lichamelijke klachten, zoals psoriasis. Iedere bron heeft zijn eigen kenmerken en het mineraalgehalte is afhankelijk van de plaats van de bron.
Hoe bezoek je de warmwaterbronnen in IJsland?
Veel natuurlijke warmwaterbronnen alleen te bereiken als je een auto huurt. Voor sommige bronnen heb je zelfs een auto met vierwielaandrijving nodig. Als het je doel is om een of meerdere van onderstaande bronnen te bezoeken dan raad ik je aan om een auto te huren bij Blue Car Rental.
Tip: als je via mijn linkje een auto huurt bij Blue Car Rental krijg je automatisch 5% korting!
Er zijn ook een aantal warmwaterbronnen te bereiken met een dagexcursie vanuit Reykjavík.
De 12 leukste warmwaterbronnen in IJsland
Voor sommige warmwaterbronnen in dit lijstje moet je flink wat moeite doen om ze te bereiken, maar geloof me; it will be worth it! Ik heb ze onderverdeeld in natuurlijke warmwaterbronnen en de warmwaterbronnen die door de mens zijn gemaakt.
1. Reykjadalur rivier
Reykjadalur is een heetwater rivier en betekent letterlijk stoom vallei. De rivier is te voet vanuit Hveragerdi te bereiken en ligt langs de golden circle route. De wandeling is niet super zwaar, al moet je wel flink wat meters bergop lopen. Als je een beetje doorloopt zal je de rivier na 45-60 minuten wandelen bereiken. Deze rivier is 100% natuur, dus er zijn geen omkleedcabines of douches. Dit is mijn favoriete hotspring in IJsland!
2. Landmannalaugar hotsprings
Landmannalaugar ligt in de IJslandse Hooglanden en staat bekend om zijn prachtige multi-kleur landschap. Veel toeristen komen naar dit gebied om te wandelen en ik geef ze geen ongelijk; overal waar je kijkt zie je rood, groen, geel, blauw, paars en zwart gekleurde bergen. Daarbij kun je na/tijdens het wandelen lekker ontspannen in de warmwaterbronnen.
Landmannalaugar is het startpunt van de beroemde Laugavegur Trail; een 5 daagse wandeltocht door de prachtige Hooglanden. Je eindigt de wandeling in de Thórsmörk vallei, of kies ervoor om de Fimmvörduhals wandeling erachteraan te plakken. Je komt dan uiteindelijk uit bij de Skógafoss waterval.
Let op: Landmannalaugar is alleen toegankelijk in de zomer (juni t/m september) en je hebt een auto met 4 wielaandrijving nodig om het gebied zelf te bereiken. Bij bepaalde wegen moet je zelfs een paar rivieren doorkruisen om de bronnen te bereiken. Het is ook mogelijk om een tour naar Landmannalaugar te boeken, waarbij het vervoer en een begeleidde wandeltocht zit inbegrepen.
3. De Sky Lagoon
De Sky Lagoon werd in april 2021 geopend in Reykjavík. Toen ik in oktober’21 in IJsland was, wilde ik deze luxe lagoon heel graag bezoeken. Ik boekte een ticket met 7-step ritual, waarbij je ook gebruik kan maken van het ijsbad, de sauna, een stoombad etc. Het was heerlijk en het uitzicht op de zee en Reykjavík is magisch. Toen wij terug naar de parkeerplaats liepen, werden we ook nog getrakteerd op het noorderlicht.
Boek hier je tickets voor de Sky Lagoon.
4. Laugavallalaug
Dit is niet alleen een natuurlijke warmwaterbron, maar ook een hete waterval. Laugavallalaug ligt in de oostelijke Hooglanden van IJsland, waardoor de bron moeilijker te bereiken is. Je hebt namelijk een goede auto nodig met vierwielaandrijving. In de buurt vind je ook twee mooie natuurlijke bronnen met een stenen muur in de vorm van een cirkel. Het voordeel van deze warmwaterbron is dat je er vrijwel geen toeristen zal tegenkomen.
5. Hvammsvík
Bij Hvammsvík vind je acht natuurlijke warmwaterbronnen die allemaal net een andere temperatuur hebben. Ze liggen langs de kust en het bijzondere is dat ze samengaan met de eb en vloed, waardoor je elke keer weer een unieke ervaring hebt. Je kunt ook de stoomgrot bezoeken.
Ga je naar Hvammsvík, dan kun je lekker dobberen in water dat wel van 140 meter diepte wordt opgepompt en zich vervolgens mengt met het zoute water van de Atlantische Oceaan. Klinkt als een unieke ervaring, toch? Probeer ook zeker wat van de lokale snacks. Ze zijn helemaal gemaakt met ingrediënten uit de buurt.
Je kunt Hvammsvík bereiken door er met je auto naartoe te rijden of door een dagexcursie vanuit Reykjavík te boeken. Losse tickets vindt je op de website van Hvammsvík.
6. Gudrúnarlaug
Gudrúnarlaug ligt in west- IJsland, op de weg richting de Westfjorden. Je hebt een huurauto nodig om hier te komen, aangezien er geen bussen of excursies naartoe gaan.
Gudrúnarlag is een gereconstrueerd warm zwembad en het bestaat al zo’n 1000 jaar op deze locatie. Het zwembad was echter 140 jaar lang geblokkeerd door een aardverschuiving. Dit nieuwe, gereconstrueerde bad werd in 2009 geopend. De toegang is gratis.
7. De Secret Lagoon
De Secret Lagoon, ook bekend als Gamla Laugin, is een geothermisch bad in Flúðir, IJsland. Het is een van de oudste geothermische baden in het land, verwarmd door een nabijgelegen geiser. Bezoekers genieten van aangename temperaturen te midden van het prachtige IJslandse landschap, waardoor het een populaire stop is voor ontspanning en natuurschoon tijdens reizen op de golden circle. Je hebt er kleedkamers en douches.
Het is ook mogelijk om een bezoek aan de Secret Lagoon te combineren met een dagexcursie naar de golden circle. Je bezoekt dan ook de Gullfoss waterval, de spuitende geisers en Thingvellir National Park.
Boek hier je tickets voor de Secret Lagoon.
8. Grjótagjá
De Grjótagjá grot is te vinden in het noorden van IJsland, dichtbij de Mývatn Nature Baths. Helaas mag je in deze warmwater grot niet zwemmen, maar deze is zeker de moeite waard om te benoemen.
De grot werd bekend door een scène van de serie Game of Thrones, waarin Jon Snow en Ygritte een romantische avond beleefden. Het lijkt daardoor dé perfecte plek om in te baden, maar helaas schommelt de temperatuur van het water heel erg. Het is ongeveer 50 graden en dat maakt het te heet om in te badderen. Ze hebben hierdoor bij het filmen van de scène zelfs koud water moeten toevoegen, zodat Jon en Ygritte er überhaupt veilig in konden gaan.
9. De Blue Lagoon
De Blue Lagoon is een meer dat is aangelegd in een lavaveld en wordt verwarmd met geothermisch zeewater. De temperatuur van het water is tussen de 37 en 40 graden. De diepte van het water varieert tussen 80 centimeter en 1,60 meter. Je kunt er gemakkelijk in zwemmen.
Boek hier je tickets voor de Blue Lagoon.
10. Mývatn Nature Baths
De Mývatn Nature Baths zijn te vergelijken met de Blue Lagoon. Ze zijn te vinden in het noorden van IJsland op zo’n 90 km van de stad Akureyri. De baden werden geopend op 30 juni 2004. Het zijn verschillende baden die door middel van geothermische energie verwarmd worden.
Geniet van pure ontspanning met uitzicht op de stomende, buitenaardse landschappen van de Mývatn omgeving. De baden zijn maximaal 130 cm diep. Ik vond dit een hele leuke ervaring en wie weet zie je tussen september en april het noorderlicht!
Boek hier je tickets voor de Myvatn Nature Baths. Als je in Akureyri verblijft, is het ook mogelijk om een dagtour te boeken naar het Mývatn meer inclusief de natuurbaden.
11. Laugarvatn Fontana
De Laugarvatn Fontana Spa, gelegen nabij de golden circle, is een populaire wellnessbestemming in IJsland. Gelegen aan het Laugarvatn-meer, biedt het bezoekers de unieke ervaring om af te koelen in het meer en daarna weer heerlijk naar de warme baden. Je vindt er sauna’s en kunt er ook massages boeken. De IJslanders weten wel hoe ze moeten relaxen haha. Je kunt zelf naar Laugarvatn Fontana toe rijden of een tour boeken vanuit Reykjavík.
Boek hier je tickets voor Laugarvatn Fontana.
12. Víti in Askja
Dit is een geothermisch kratermeer in de IJslandse Hooglanden. Askja is een caldera vulkaan, waarop zich een kratermeer heeft gevormd. Het stinkt er echt naar rotte eieren, omdat er veel zavel in het water zit.
Het water in Víti is gemiddeld 25 graden, waardoor het een populaire locatie is voor reizigers om te zwemmen, terwijl ze worden omringd door de prachtige natuur. De temperatuur van het water kan variëren tussen de 20 en 60 graden en de bodem is nogal modderig. Het is dus aan te raden om eerst goed te voelen aan het water voordat je erin gaat. Vergeet ook je waterschoenen niet. Je kunt dit kratermeer herkennen van 3 op reis.
Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland
Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.
- De ultieme reisgids voor de ringweg
- Reisplanning 15 dagen
- Reisplanning 7 dagen
- Voorbereiding & checklist
Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief
Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.