Waar kun je de mooiste warmwaterbronnen vinden in IJsland en wat maakt ze zo bijzonder? Hoe ontstaat een warmwaterbron? Welke zijn natuurlijk en welke zijn door de mensen gemaakt? Lees snel verder om alles te weten te komen over deze heerlijke bronnen.

Wat is een warmwaterbron?

Een warmwaterbron wordt ook wel eens hotspring genoemd. Dit is geothermisch verwarmd grondwater dat uit de aardkorst komt. Geothermische verwarmd betekent dat het water door de aarde zelf verwarmd wordt, dus zonder hulp van mens of machines. In IJsland vind je warme bronnen in alle soorten en maten, volledig natuurlijke of natuurlijke bronnen waarbij een handje is geholpen.

In vulkanische gebieden, zoals IJsland kunnen warmwaterbronnen zelfs het kookpunt bereiken. Je wilt dus niet zomaar in iedere plas springen die je tegenkomt in IJsland.

Het hete grondwater wordt door de IJslandse bevolking gebruikt om de huishoudens te verwarmen. Het water borrelt kokend heet uit de aarde en wordt daarna via leidingen die in de grond geboord zijn naar de huishoudens gepompt. Door middel van geothermische energie hebben ze in IJsland geen fossiele energiebronnen nodig. Elektriciteit wordt namelijk met waterkracht opgewekt. Dit alles is veel beter voor het milieu, omdat deze energie herbruikbaar is en dus niet op kan raken.

Is een warmwaterbron gezond voor je?

Het antwoord is: JA! In het water van een hotspring zitten meestal veel mineralen, zoals calcium en lithium. In de geothermisch verwarmde natuurbaden, zoals de Blue Lagoon zitten ook algen en silica, dat heel gezond is voor je huid. Daarbij ontspant het je lichaam als je in heet water doet baden. Er wordt zelfs gezegd dat warmwaterbronnen een genezende werking hebben voor verschillende lichamelijke klachten, zoals psoriasis. Iedere bron heeft zijn eigen kenmerken en het mineraalgehalte is afhankelijk van de plaats van de bron.

De mooiste warmwaterbronnen in IJsland

Voor sommige warmwaterbronnen in dit lijstje moet je flink wat moeite doen om ze te bereiken, maar geloof me; it will be worth it!

Reykjadalur

Dit is een heetwater rivier en betekent letterlijk stoom vallei. De rivier is te voet vanuit Hveragerdi te bereiken en ligt langs de golden circle route. De wandeling is niet heel zwaar, al moet je wel wat bergop lopen. Als je een beetje doorloopt zal je de rivier na 45-60 minuten wandelen bereiken. Deze rivier is 100% natuur, dus er zijn geen omkleedcabines of douches.

Reykjadalur warm water rivier

Landmannalaugar

Dit gebied ligt in de IJslandse Hooglanden en staat bekend om zijn prachtige multi-kleur landschap. Veel toeristen komen naar dit gebied om te wandelen en ik geef ze geen ongelijk; overal waar je kijkt zie je rood, groen, geel, blauw, paars en zwart gekleurde bergen. Daarbij kun je na/tijdens het wandelen lekker ontspannen in de warmwaterbronnen. Ben je allergisch voor muggen? Dan kun je deze bron maar beter overslaan, omdat er helaas veel muggen vliegen…

Let op: Landmannalaugar is alleen toegankelijk in de zomer en je hebt dan een auto met 4 wielaandrijving nodig. Je moet een paar rivieren doorkruisen om de bronnen te bereiken.

Landmannalaugar warmwaterbronnen

Víti in Askja

Dit is een geothermisch kratermeer in de IJslandse Hooglanden. Het is een caldera vulkaan, waarop zich een kratermeer heeft gevormd. Het stinkt er echt naar rotte eieren, omdat er veel zavel in het water zit.

Het water in Víti is gemiddeld 25 graden, waardoor het een populaire locatie is voor passerende reizigers om te zwemmen, terwijl ze worden omringd door de prachtige natuur. De temperatuur van het water kan variëren tussen de 20 en 60 graden en de bodem is nogal modderig. Het is dus aan te raden om eerst goed te voelen aan het water voordat je erin gaat. Vergeet ook je waterschoenen niet.

Víti in Askja

Laugavallalaug

Dit is niet alleen een natuurlijke warmwaterbron, maar ook een hete waterval. Laugavallalaug ligt in de oostelijke Hooglanden van IJsland, waardoor de bron moeilijker te bereiken is. Je hebt namelijk een goede auto nodig met 4 wielaandrijving. In de buurt vind je ook twee mooie natuurlijke bronnen met een stenen muur in de vorm van een cirkel.

Hellulaug

Hellulaug ligt aan de zuidkust van de Westfjorden van IJsland. Het is een geothermische bron die direct aan het strand ligt. Geniet hier van uitzicht op de oceaan en de Vatnsfjördur- fjord. De temperatuur van het water is zo’n 38 graden, heerlijk! Er zijn geen omkleedcabines of douches.

Gudrúnarlaug

Gudrúnarlaug ligt in west- IJsland, op de weg richting de Westfjorden. Je hebt een huurauto nodig om hier te komen, aangezien er geen bussen of excursies naartoe gaan.

Gudrúnarlag is een gereconstrueerd warm zwembad en het bestaat al zo’n 1000 jaar op deze locatie. Het zwembad was echter 140 jaar lang geblokkeerd door een aardverschuiving. Dit nieuwe, gereconstrueerde bad werd in 2009 geopend. De toegang is gratis.

Gudrúnarlaug

Grjótagjá

Deze grot ligt in het noorden van IJsland, dichtbij de natuurbaden van Mývatn. Helaas mag je in deze warmwater grot niet zwemmen, maar deze is zeker de moeite waard om te benoemen. De grot werd bekend door een scène van de serie Game of Thrones, waarin Jon Snow en Ygritte het erg gezellig met elkaar hebben 😉 Het lijkt daardoor dé perfecte plek om in te baden, maar helaas schommelt de temperatuur van het water heel erg. Het is ongeveer 50 graden en dat maakt het net te heet om in te badderen. Ze hebben hierdoor bij het filmen van de scène zelfs koud water moeten toevoegen, zodat Jon en Ygritte er überhaupt veilig in konden gaan.

Grjótagjá grot

Natuurbaden in IJsland

Heb je zin in wat meer luxe en en ultieme wellness? Ga dan naar de geothermisch verwarmde natuurbaden die zijn aangelegd door de mens.

Blue Lagoon

De blue lagoon is een meer dat is aangelegd in een lavaveld en wordt verwarmd met geothermisch zeewater. De temperatuur van het water is tussen de 37 en 40 graden. De diepte van het water varieert tussen 80 centimeter en 1,60 meter. Je kunt er gemakkelijk in zwemmen.

De populaire Blue Lagoon

Mývatn

De natuurbaden van Mývatn zijn te vergelijken met de Blue Lagoon. Ze zijn te vinden in het noorden van IJsland op zo’n 90 km van Akureyri. Het is geopend op 30 juni 2004. Het zijn verschillende baden die door middel van geothermische energie verwarmd worden. Geniet van pure ontspanning met uitzicht op de stomende, buitenaardse landschappen van de Mývatn omgeving. De baden zijn maximaal 130 cm diep. Wist je dat Mývatn ook wel muggenmeer betekent?

Mývatn natuurbaden

Laugarvatn

De omgeving van Laugarvatn in het zuiden van IJsland is erg aangenaam, aangezien de stad is omgeven door heuvels, lavavelden, vruchtbare landschappen en er is een bos geplant dat voortdurend groeit. Het mooie en ondiepe meer Laugarvatn is rijk aan waterleven, met goede zalmforellen en forellen. Gezien de oevers van het meer geothermische bronnen bevatten, werd besloten om daar een spa te bouwen. In de Fontana-spa in Laugarvatn kun je ontspannen in het mooie geothermische zwembad en de drie stoombaden die direct boven borrelende hete bronnen zitten en een luchtvochtigheid van bijna 100 procent hebben.

E-boeken

Wil jij een uitgebreide 7-daagse reisplanning waarbij je het zuiden en Reykjavík bezoekt? Check dan onderstaand e-book. Zo hoeft je niks meer voor te bereiden en staan zelfs de routes al voor je klaar in Google Maps.

IJsland kan nogal overweldigend zijn; er is zoveel te zien en te doen en je bent ook afhankelijk van het weer en de daglichturen. Heb je hulp nodig bij de voorbereiding van jouw reis naar IJsland? Bekijk dan onderstaand e-book met checklist!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.