Kom heerlijk tot rust in de hete, geothermische baden van Mývatn. Ze zijn omringd met niets anders dan de prachtige ongerepte natuur die IJsland te bieden heeft. Ben je in Noord- IJsland en toe aan ontspanning? Dan kun je deze natuurbaden écht niet overslaan.

Wat zijn de Mývatn nature baths?

De natuurbaden van Mývatn zijn te vergelijken met de Blue Lagoon. Ze zijn geopend op 30 juni 2004. Het zijn verschillende baden die door middel van geothermische energie verwarmd worden. Geniet van pure ontspanning met uitzicht op de stomende, buitenaardse landschappen van de Mývatn omgeving. De baden zijn maximaal 130 cm diep.

De baden zelf zijn door de mensen gemaakt. De bodem is bedekt met zand en fijn grind. Het water in de baden is rijk aan mineralen, silica en geothermische micro- organismen. Er wordt gezegd dat het water van de baden een helende werking heeft voor je huid. Het water is ook rijk aan zwavel, zoals al het geothermisch water in IJsland.

Tip: Doe geen (zilveren) sieraden in tijdens je bezoek. Deze kunnen namelijk beschadigd raken en zwart worden door de zwavel.

Waar liggen de Mývatn nature baths in IJsland?

De Mývatn nature baths bevinden zich op zo’n 90 km van de stad Akureyri in het noorden van IJsland. Je kunt er direct vanaf de ringweg met de auto naartoe rijden. Mývatn is een onderdeel van de diamond circle in het noorden van IJsland. Op onderstaande kaart kun je de precieze locatie zien van de baden. Ik raad je aan om minimaal twee nachten te verblijven in het Mývatn gebied, omdat er gewoon zo veel te doen en te zien is.

De Mývatn Nature Baths liggen in het noorden van IJsland

Tip: huur je auto bij sunnycars, zodat je zorgeloos en verzekerd op pad gaat. Lees meer over het huren van een auto in IJsland.

De natuurbaden zijn omringd met een prachtig lavaveld, waar de stoom letterlijk uit de grond komt. Het lijkt wel alsof je je op een andere planeet bevindt.

Parkeren bij de Mývatn nature baths

Er is voldoende gratis parkeergelegenheid bij de Mývatn nature baths.

De Mývatn nature baths in IJsland

Als je bent aangekomen bij de ingang van de Mývatn nature baths krijg je van de receptionist(e) een elektronisch polsbandje. Je kunt hier ook handdoeken, badkleding en een badjas huren. De huur van een kluisje is inbegrepen.

Het volgende is iets anders dan wij in Nederland gewend zijn. Er zijn hier privé douches en gezamenlijke douches voor vrouwen en mannen. Voor de IJslandse bevolking is een goede hygiëne heel erg belangrijk. Het is zelfs verplicht om bij alle openbare zwembaden, dus ook de Mývatn natuurbaden, voor dat je je zwemkleding aantrekt naakt te moeten douchen (met douchegel). Het water hier bevat geen chloor, waardoor het ‘schoon’ betreden hiervan erg belangrijk is voor de bevolking.

Tip: Maak je haren niet nat met het mineraalrijke water en neem conditioner mee. Het wit/blauwe water droogt je haren uit en geloof me, daar wordt je niet gelukkig van 😉

Naast het relaxen in de heerlijk verwarmde baden kun je er nog veel meer dingen doen. Er zijn een paar natuurlijke stoombaden aanwezig en een restaurant. Let op: je kunt maar maximaal 3 biertjes/ twee glazen wijn per persoon kopen in het restaurant.

Er zijn twee sauna’s aanwezig, die op een scheur in de aarde zijn gebouwd. Hierdoor komt de stoom ongehinderd door gaten in de vloer naar boven. Het zijn dus natuurlijke sauna’s. De temperatuur van de sauna’s is ongeveer 50 graden en de luchtvochtigheid kan oplopen tot wel 100%.

Ga relaxen in de Myvatn nature baths in het noorden van IJsland

Tickets voor de Mývatn nature baths

Boek je tickets ruim van te voren om teleurstelling te voorkomen. De prijzen van de Mývatn natuurbaden zijn een stuk lager dan die van de Blue Lagoon.

  • Volwassenen: ongeveer 35 euro entree p.p.
  • Adolescenten tussen 13 en 15 jaar: ongeveer 16 euro p.p.
  • Studenten, senioren en mensen met een handicap: ongeveer 22 euro p.p.

Het is ook mogelijk om een handdoek, badjas of badkleding te huren. Boek hier je tickets voor de Mývatn natuurbaden .

Openingstijden Myvatn nature baths

De baden zijn het hele jaar door geopend. Alleen op nieuwjaarsdag is het gesloten.

  • 19 juni– 31 augustus: 12:00- 22:00 uur.
  • 1 september– 31 mei: 15:00- 21:00 uur.
  • Kerst & nieuwjaar: hiervoor gelden afwijkende openingstijden vanaf 12:00 uur tot 15:00/18:00 uur.
De Mývatn nature baths zijn omgeven met een maanlandschap

Wil je meer weten over het Mývatn gebied? Lees dan deze blog van Addactive.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *