Als je aan stranden denkt dan zie je waarschijnlijk mooie gouden zandstranden voor je met palmbomen, een zonsondergang, geen wolkje aan de lucht en een cocktailtje in je hand. Het liefste ook nog snorkelen en de meest exotische vissen zien. In IJsland vind je veel stranden, maar die zijn toch net effe wat anders. De meeste stranden zijn zwart, hebben torenhoge rotsen en een onrustige zee. Toch zijn de stranden in IJsland een van de bekendste toeristische attracties van het eiland.

In deze blog lees je waarom de stranden in IJsland zo mooi en spectaculair zijn. En wie weet vergeet je dat gouden strand met die cocktail even en ga je voor een ritje op een IJslands paard tijdens de middernachtzon. Ik zou het wel weten ūüėČ

Waarom zijn de stranden in IJsland zwart?

IJsland is een land met veel vulkanische activiteit. Dit merk je al aan de warmwaterbronnen, vulkanen en stomende grond. Er zijn zelfs meer dan 200 vulkanen op het eiland te vinden, waarvan er nog een aantal actief zijn. De vulkanische activiteit is ook de reden voor de zwarte stranden. Wanneer stromende lava tijdens een uitbarsting in contact komt met zeewater treedt een spectaculaire reactie op; de lava koelt snel af en valt uiteen in kleine deeltjes die weer terug over het strand worden verspreid. Doordat afgekoelde lava een zwarte kleur krijgt, worden de stranden dus zwart van kleur. 

Hoe bereik je de standen in IJsland?

De stranden in onderstaande lijst liggen verspreid over het hele eiland. Mocht je er een aantal of ze allemaal willen bezoeken, dan is het handig om een auto te huren.

De stranden in deze blog heb ik in volgorde van de ringweg beschreven. Je gaat dan eerst naar het zuiden en rijdt tegen de klok in een rondje IJsland.

Tip: Als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting! In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken.

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

De 10 mooiste stranden van IJsland

1. Reynisfjara strand 

De rotsformaties bij Reynisfjara zijn gelegen in het zuiden van IJsland zijn ontstaan doordat een deel van een landtong (land dat zich in het water bevindt) afbreekt als de golven van de zee tegen de rotsen botsen. Hierdoor wordt er een stukje land de zee in gesleurd. Zo kan er zelfs een klein eiland ontstaan.

Let op: dit strand is erg gevaarlijk door de vaak onrustige zee. Loop dus niet te dicht langs de kust en ga er zeker niet zwemmen! Houd de waarschuwingsborden in de gaten en ga nooit met je rug naar de zee staan.

Reynisfjall is een 340 meter hoge turfsteenberg die is ontstaan door een vulkaanuitbarsting van onder een gletsjer in de voorlaatste ijstijd, nabij het stadje Vik. Afwisselend zie je lagen tufsteen, kussenlava en zuilvormige basalt aders. Er zijn ook een paar gave grotten te vinden. Het strand komt ook voor in de serie Game of Thrones.

De rotsformaties van Reynisdrangar zijn de thuisbasis van duizenden nestelende zeevogels. In de zomermaanden vind je veel vogels die op zee uitvliegen om voor hun jongen te vissen. Je vindt hier van eind april tot en met september de schattige papegaaiduikers. Daarnaast vind je er ook de noordse stern, stormvogels, meeuwen en zeekoeten, waardoor het een interessante locatie is voor vogelliefhebbers.Volgens de IJslandse folklore waren deze grote rotsformaties ooit trollen die probeerden schepen uit de oceaan te trekken. Maar het werd te snel ochtend waardoor de trollen in solide steen veranderde.

2. Diamond beach

Als je vanuit het zuiden verder naar het oosten van IJsland rijdt, kom je vanzelf langs het gletsjermeer J√∂kuls√°rl√≥n. Je vindt hier veel ijsbergen die zijn afgebroken van de Vatnaj√∂kull gletsjer. De afgebroken ijsbergen worden steeds kleiner en spoelen uiteindelijk aan op het bekende Diamond Beach. Dit is een zwart strand, waarop de ijsblokken wel diamanten lijken. Dit is letterlijk een pareltje van IJsland dus sla dit strand zeker niet over. En het gletsjermeer ook niet trouwens ūüėČ

3. Vestrahorn berg met Stokksnes strand

Als je vanuit Diamond Beach ongeveer 85 kilometer verder naar het oosten rijdt, kom je uit bij de Vestrahorn berg met bijbehorend zwart strand genaamd Stokksnes. Het is alsof je in een film bent beland, met een oud Vikingdorp en een houten scheepswrak. Het is ook historisch gezien een belangrijke plek door de pre-Viking nederzetting van IJsland door de Ieren. Wil je het terrein op dan moet je een kleine bijdrage geven omdat het privé terrein is (+/- 5 euro p.p.). Daarnaast wordt dit geld ook gebruikt om de plek te onderhouden.

4. Holtsfjara strand

Dit prachtige strand is gelegen in de Westfjorden van IJsland, nabij √Ėnundarfj√∂rdur. Het uitgestrekte, goudkleurig zandstrand en met duinen zorgt tijdens een zonnige dag voor een tropische ervaring. De rest van de tijd is het heerlijk wandelen en zijn de duinen een beschermd broedgebied voor eidereenden. Je vindt er een mooie pier met de fjorden op de achtergrond.

Het Holtsfjara strand

5. Rau√įisandur

Dit is een van de verborgen juweeltjes van IJsland. Het strand is te vinden in het zuiden van de Westfjorden van IJsland. Het strand heeft geen zwart zand, maar een gouden deken met sint-jakobsschelpen en blauwe golven. Hier vind je toch wel een tropisch paradijsje als het weer meezit.

Het strand strekt zich zo’n 10 kilometer uit vanaf de Látrabjarg kliffen, waar je ook de papegaaiduikers kunt spotten. Met mooi weer en weinig bewolking kun je zelfs het schiereiland Snæfellsnes zien! Het strand is niet zo makkelijk te bereiken, maar hierdoor is het ook totaal niet toeristisch. Privé strandje; check!

Rau√įisandur strand

6. Dj√ļpal√≥nssandur strand

De wonderen van het schiereiland Snaefellsnes zijn eindeloos en daar is dit strand er ook eentje van. Het is een zwart kiezelstrand en er liggen vier oude, zware stenen die vroeger werden gebruikt om de kracht van de vissers te testen. Veel mensen die het strand bezoeken proberen deze stenen nog altijd te tillen. Let op: de golven zijn hevig, dus loop niet te dicht bij het water.

Dj√ļpal√≥nssandur strand

7. Budir strand

Dichtbij het zwarte kerkje Budir op het schiereiland Snaefellsnes vind je ook een klein strandje. Het heeft een geel/oranje kleur zand met zwarte lavastenen en rotsformaties. Budir was vroeger een vissersdorp en was een belangrijke handelspost van IJsland. Het dorp werd echter in het begin van de 19e eeuw verlaten, waardoor nu alleen nog het kerkje over is. Vlakbij het strand vind je het natuurreservaat B√ļdarhraun met een prachtig lavaveld.

Het wandelpad naar het Budir strand

8. Ytri Tunga strand

Wil je zeehonden spotten in IJsland? Dan is dit dé plek. Het ligt slechts 15 kilometer verwijderd van het Budir strand. De zeehonden zijn te zien op de gouden stranden, vooral in de maanden juni en juli. Ook als je geen geluk hebt om er zeehonden te zien, is dit strand zeker de moeite waard. Geniet dan ook van de Snaefellsjökull gletsjer op de achtergrond. Je kunt op Snaefellsnes ook goed walvissen spotten.

9. Nautholsvik strand

De meeste stranden van IJsland zijn ruig en wild, maar het strand van Nautholsvik in Reykjav√≠k is door mensen aangelegd. Het strand heeft een gouden kleur zand en er zijn ook openbare voorzieningen aanwezig. Bij mooi weer komt de lokale bevolking naar dit strand toe om te zwemmen en te ‚Äėzonnen‚Äô. Het water in de zee wordt door middel van geothermische energie verwarmd in een afgezette baai. Er zijn ook twee bubbelbaden, een sauna, kleedkamers en een heerlijk restaurant. 

Het strand van Nautholsvik met geothermisch verwarmd water

10. Grótta strand

Aan de rand van Reykjavík vind je het zwarte strand Grótta met een prachtige vuurtoren. Als het tij laag is kun je naar de vuurtoren toe lopen die er al meer dan 100 jaar staat. Het strand is tijdens het broedseizoen van mei tot en met juni verboden terrein, maar de andere maanden kun je er gewoon naartoe.

Tip: vanaf deze plek is het magisch om het noorderlicht te zien. En de foto’s worden ook adembenemend mooi zoals je hieronder kunt zien.

Grotta vuurtoren met het noorderlicht op de achtergrond

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

8 reacties op “De 10 mooiste stranden van IJsland; deze moet je zien!

  1. Linda zegt:

    Dit is echt geweldig mooi! Wat wil ik graag naar IJsland om dit zelf te bewonderen. Wat een bijzondere natuur en die zwarte stranden zijn toch geweldig? Diamond Beach lijkt me vooral echt tof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *